Už je to 10 rokov

11.09.2011 23:25

Dnes to bolo desať rokov od udalosti ,ktorá sa stala 11. septembra v roku 2001 v USA. Bolo okolo 2996 obetí vrátane únoscov.

Štyri komerčné lietadlá unieslo devätnásť mužov z militantnej islamskej organizácie al-Káida.

Dve lietadlá narazili do Svetového obchodného centra v New Yorku, čím spôsobili pád obidvoch veží.

Tretie lietadlo narazilo do budovy vedenia Ministerstva obrany USAPentagónu vo Virgínii.

Štvrté lietadlo spadlo do neobývanej oblasti v Pensylvánii po tom čo sa niektorí pasažieri a členovia posádky pokúsili dostať lietadlo pod svoju kontrolu. Nikto na palube týchto lietadiel neprežil.

Americký prezident Barack Obama spolu so svojou manželkou položil veniec k pamätníku obetí letu číslo 93, ktorý sa zrútil 11. septembra 2001 do poľa neďaleko mestečka Shanksville v štáte Pensylvánia

Obama sa presunul do Shanksvillu po krátkej účasti na spomienkovej ceremónii v New Yorku. Z Pensylvánie sa následne sa presunie do Pentagonu a neskôr vo Washingtone ocení "služby a obetu" Američanov v uniformách.

Americký prezident Barack Obama bol dojatý dôstojným priebehom udalostí počas spomienkovej ceremónie na mieste, kde do 11. septembra stáli budovy Svetového obchodného centra.

Berlín si pamiatku obetí útokov z 11. septembra 2001 uctil spustením americkej vlajky na Checkpointe Charlie na pol žrde.

Stovky pozostalých 67 britských obetí útokov z 11. septembra si v nedeľu v londýnskej katedrále uctili ich pamiatku. Na pietnej spomienke v katedrále Svätého Pavla sa zúčastnilo dvetisíc ľudí.

Nedeľnú spomienku narušila skupina asi 50 demonštrantov, ktorí prišli pred americkú ambasádu v Londýne. S protiamerickými sloganmi na transparentoch a skandovaním sa pokúšali narušiť moment ticha za obete útokov v čase, kedy pred desiatimi rokmi narazilo prvé lietadlo do Svetového obchodného centra.

Demonštranti spálili obrázok s americkou vlajkou, polícia k nim následne pristúpila, no k žiadnemu násiliu nedošlo.

Súčasťou nedeľňajšej smútočnej ceremónie v New Yorku bolo predčítanie z Biblie, o ktoré sa postaral americký prezident Barack Obama. Ten prečítal úryvok zo žalmu 46 hovoriaci o sile a božej pomoci v čase ťažkostí.

 

Video :

www.youtube.com/watch?v=1lKZqqSI9-s