Kríza......ekonomická? Finančná? Morálna? Dlhová? Nie... Kríza ľudskej hlúposti

05.08.2011 23:17

Veľmi málo ľudí dnes plne chápe skutočnostiam ktoré sa odohrávajú v súčasnosti na svetových finančných trhoch. Ešte menej ich chápe „opatrenia“ ktorými sa snažia tento problém riešiť politici. Skrz ľudskú hlúposť takmer nikto nechápe, že skutočný problém a vznik súčasnej dlhovej krízy nerieši absolútne nikto.

Ako to celé začalo? Z nedostatku pracovného miesta budem veľmi stručný. V jednoduchosti by sme mohli povedať, že počiatok kríz vznikol pri zrušení krytia peňazí zlatom. Kedysi mali peniaze reálnu hodnotu, dnes sú to len papiere, ktorých si môže každá vláda vytlačiť koľko chce, samozrejme sa tým niekomu zadlží (vypíše papier - dlhopis) a o nejaký čas splatí túto časť aj s úrokom. Čím rizikovejšia krajina, tým vyššie úroky, čím vyšší dlh, tým vyššie úroky.

Ako nám ale rastie dlh? Bežný obyvateľ chce mať čo najnižšie dane a samozrejme chce mať toho čo najviac zadarmo, preto bude voliť politické strany, ktoré toho naslubujú najviac. Neuvedomuje si, že zdroje sú obmedzené a ak vláda chce aspoň čiastočne splniť svoje sľuby, príjmy jej nestačia a tvorí deficit. Tento deficit sa nabaľuje a vzniká dlh, ktorý je treba sanovať cez dlhopisy.

Celý tento systém je ale zvrátený. Priamo si vynucuje skutočnosť, aby z času na čas prišla kríza a všetko zmietla od

základov, pretože obrovský dlh, ktorý má väčšina štátov je nesplatiteľný. Jeho riešenie je samozrejme jedine bankrot, ktorý však musí znížiť dlh minimálne na 60 %, aby naozaj ekonomika mohla ďalej fungovať a ozdraviť sa.
Toto riešenie by bolo relatívne jednoduché, hlavne v prípade ak by daná krajina mala vlastnú menu, resp. by k nej mohla pristúpiť, devalvovať ju (znehodnotiť) a tak prilákať na svoje územie zahraničných malých ale i veľkých investorov, ktorí by mohli znova rozbehnúť ekonomiku.

Keď je však niekto zaslepený socialista (ako celá Európska únia), podlieha tlakom lobistických skupín a špekulantov, ktoré majú nakúpené dlhopisy (pri bankrote by nedostali späť celú časť) a hlavne to celé bol jeho nápad, nemá záujem riešiť podstatu problému. My však nemôžeme byť slepí a musíme využiť príležitosť ktorá nám prišla. Ak nechceme podľahnúť kríze ľudskej hlúposti, nakúpime statky, ktoré náš majetok zhodnotia.

Výhodné investície:

Švajčiarsky frank

- pre mňa ako investora jednoznačné prvenstvo, reálny nákup CHF a držanie na termínovanom vklade, je absolútne bezrizikový, jeho mesačná výkonnosť voči € je okolo 10 %

Komodity (zlato, striebro)
- zlato je momentálne veľmi vysoko, preto by som s ním radšej nepočítal, pokiaľ nepríde na trhu ku korekcii, ktorá by ho mohla znížiť – očakávam koncom roka
- striebro je podľa mňa žolík, ktorý momentálne rastie veľmi pomaly, ale treba brať do úvahy, že je to i priemyselný kov, pričom jeho nové ložiská sa objavujú len veľmi sporadicky a jeho využitie v priemysle začína rásť.

Kríza......ekonomická? Finančná? Morálna? Dlhová? Nie... Kríza ľudskej hlúposti

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok