Čo si rozmyslieť pred kúpou šťeňaťa?

02.08.2011 04:42

 

Čo si rozmyslieť pred kúpou šteňaťa?

Prečo si chcete kúpiť šteňa?
Zvážili ste starostlivo, prečo si chcete kúpiť psa? Kúpiť psa len preto, že to chcú deti, nie je v žiadnom prípade dostačujúci dôvod. Celá rodina by mala byť zainteresovaná do vlastníctva psa a povinností vyplývajúcich zo zaobstarania si psa ako člena rodiny. Zvážte, či chcete psa na na špecifický účel ako je napr. poľovný pes alebo pastiersky pes. Pri kúpe psa na špecifický účel treba zvážiť viac bodov.

 

Koľko času môžete venovať ako partner svojmu psovi?
Každý pes a každé plemeno si vyžaduje rôzny čas čo sa týka cvičenia, úpravy a tréningu. Niektoré plemená si vyžadujú veľa času a obetavosti. Tým, že nevenujete dostatok času výchove a výcviku svojho psa, môže mať katastrofálny dopad na psa, na Vás a na Váš majetok.

Aký veľký máte dvor a aké sú tam možnosti na výcvik?
Táto otázka Vám môže pomôcť pri výbere veľkosti Vášho psa, ktorého môžete vlastniť a zvládať. Ploty by mal byť pevné a dostatočne vysoké, aby zabránili úniku Vášho psa. Plus vhodné miesto, kde by sa mohol venčiť.

Bude bývať s Vami v dome alebo na dvore?
Pokiaľ bude bývať s Vami v dome, prispôsobte priestor vo vnútri domu temperamentu plemena, ktoré chcete.

Máte, alebo sa rozhodujete mať deti?
Niektoré plemená nie sú ideálne k deťom. Niektoré deti sa nevedia ku psom správať, preto by odporučil, aby dospelí vždy dozerali na deti, keď sú so psami.

Máte už doma iného maznáčika?
Niektoré psy si ľahko zvyknú na domácnosť s iným zvieraťom a niektoré nie. Pred kúpou šteňaťa sa o tom poraďte s chovateľom.

V akom podnebí žijete?
Niektoré psy, ktoré boli šľachtené na život v chladnom podnebí, môžu mať s horúcim podnebím problémy. Bývanie v klimatizovanom dome alebo koterci môže pomôcť, ale buďte si vedomí problémov, ktoré môžu nastať pri krátkosrstých aj husto osrstených plemenách.

Prehodnotili ste náklady spojené s vlastníctvom psa?
Chov niektorých plemien je finančne náročný. Náklady na kúpu psa sú často nižšie v porovnaní s vlastníctvom psa –kŕmenie, výbava, veterinárne poplatky, starostlivosť, výcvik a pod….

Aký temperament psa bude najvhodnejší k Vašej rodine?
Plemená preukazujú rôzne stupne temperamentu, ktoré môžu byť pre dané plemeno prirodzené. Aj profily plemien môžu pomôcť, niektoré psy presne odzrkadľujú profil, ktorý je v podstate zovšeobecnením plemena. Avšak keď si vyberáte šteňa z plemena, ktoré ste si zvolili, požiadajte chovateľa o pomoc pri výbere správneho temperamentu šteňaťa pre Vašu rodinu.

Koľko máte skúseností ako majiteľ psa?
Niektoré plemená nie sú vhodné pre majiteľov, ktorí ešte nikdy nemali psa, pretože si vyžadujú viac pochopenia, usmerňovania a tréningu. Pred kúpou plemena je vhodné urobiť si prieskum a na trhu je aj veľa dobrej literatúry o plemenách a výcviku psov.
Pri výbere plemena čítajte knihy, rozprávajte sa s majiteľmi, ktorých stretnete, navštívte výstavu psov alebo skúšky, kde môžete majiteľov stretnúť.

VÝBER URČITÉHO ŠTEŇAŤA

Aj keď mnohým mojim klientom sa podarilo kúpiť šteňa z pet shopu alebo od množiteľa, nedoporučujem to. Pri takejto kúpe nemáme možnosť vidieť rodičov a nevieme v akých podmienkach šteňatá vyrastali. A toto je pre mňa veľmi dôležité. Aj keď sú známi veľkochovatelia, ktorí zásobujú pet shopy, nevieme presne určiť, ktorí sú to. A tiež výber šteňaťa je častokrát v pet shope veľmi obmedzený. Môže sa stať, že dostupné bude len jedno šteňa z plemena, o ktoré máte záujem. Nenechajte sa zlákať milým šteniatkom alebo prosíkaním Vašich detí.
(Pozn. prekladateľa – toto platí v našich podmienkach o nekontrolovanom množení a predaji šteniat bez preukazu pôvodu. Nepoznáme rodičov, ich povahu, zdravotný stav, vlohy – je tam riziko príbuzenskej plemenitby, agresívnej povahy, dedičných chorôb,…)

Predtým, ako navšívite akéhokoľvek chovateľa, urobte si domácu úlohu. Uistite sa, že chcete psa (šteňa vyrastie), že máte čas, peniaze, že ho prijmete za člena rodiny a že vezmete na seba zodpovednosť s tým súvisiacu.

Dobrý a zodpovedný chovateľ bude chcieť pre šteniatko dobrý domov; preto ak nemáte dostatok vedomostí o psoch a jeho plemene, oboznámte ho s tým. Budú Vám klásť otázky a tak je to správne, ak sú zodpovední a chcú pre šteniatka dobrý domov. Neberte to ako otravovanie, ale považujte to za časť zodpovednosti za vlastníctvo psa.

Najlepší čas na návštevu a výber šteniatka je vo veku okolo šiesteho-siedmeho týždňa veku šteňaťa. Ja uprednostňujem odber okolo ôsmeho týždňa, avšak niektorí chovatelia si budú chcieť nechať šteňatá dlhšie. Aj za predpokladu, že budú dobre socializované a chovateľ sa šteniatkami zaoberá v tomto období, môže vzniknúť pár problémov. V žiadnom prípade si však neberte šteňa mladšie ako sedem a pol týždňa.

PRI NÁVŠTEVE CHOVATEĽSKEJ STANICE A VÝBERE ŠTEŇAŤA:

  • Požiadajte chovateľa, aby Vám ukázal rodičov Vášho budúceho šteňaťa. Môže to byť zložité, keď otcom je chovný pes z inej chovateľskej stanice. Prezrite si ich stavbu tela, temperament, trénovateľnosť a postoj. Pamätajte, že matka nebude práve vo výstavnej kondícii, keďže má šteňatá.
  • Ak je to pracovný pes, žiadajte vidieť prácu rodičov ak je to možné a ich dosiahnuté výsledky. Prácu rodičov je dobré vidieť skôr ako majú šteňatá.
  • Všimnite si celkovú čistotu prostredia a hygienu.
  • Prezrite si rodokmene a výsledky zdravotných vyšetrení rodičov, napríklad bedier, očí, lakťov a ramien. Niektoré plemená majú predispozíciu na dedičné ochorenia; naštudujte si to ešte pred návštevou a v prípade potreby sa na to chovateľa opýtajte.
  • Ak chcete psa v budúcnosti vystavovať alebo pracovať s ním, môže Vás to obmedzovať pri výbere. Opäť požiadajte o radu chovateľa.
  • Prejdite sa okolo kotercov (ak ich majú) a všimnite si podmienky, v ktorých su psy držané. Tiež si všímajte celkové zdravie psov a okolie. Sú pozorné a priateľské? Psy v kotercoch zvyknú štekať, ale prechádzajúc okolo môžete nadobudnúť dobrý dojem.
  • Ako psy reagujú na svojho majiteľa?
  • Šteňatá by mali byť pekne zaoblené bez toho, aby boli tučné. Nemali by byť prepadnuté v bokoch alebo príliš chudé.
  • Prezrite si ich oči – mali by byť jasné, čisté, bez nervových tikov.
  • Uši by mali byť čisté a bez zápachu.
  • Srsť by mala byť lesklá a čistá.
  • Skontrolujte, či nemajú blchy alebo vši.
  • Prezrite bruško šteňaťa, či nemá pruh. Ak má, je potrebný chirurgický zásah, aj keď nie drastický.
  • Skontrolujte podmienky v akých sú šteniatka držané a všimnite si ich stolicu. Hovienka by mali byť tvarované a pevné, no nie tvrdé.
  • Sú v ohrádke pre šteňatá hračky alebo iné predmety stimulujúce činnosť? Je v priestore, kde prechádzajú ľudia?
  • Ak chcete sučku, požiadajte, aby sučky dali do oddeleného priestoru, aby ste sa mohli zamerať na ne. To isté urobte ak chcete psa. Obe pohlavia majú výhody aj nevýhody a môžu sa líšiť v závislosti na plemene, preto opäť sa informujte o plemene ešte pred návštevou.
  • Strávte nejaký čas so šteniatkami, neunáhlite sa a nekupujte z rozmaru. So psom, ktorého naozaj chcete, budete tráviť viac času a budete ho naozaj milovať. Ak ste si urobili prieskum a vybrali zodpovedného majiteľa, ktorý chová na dobrých rodičoch, teraz je to už Váš veľmi osobný výber.
  • Nepoužívajte pri výbere srdce, ale hlavu, keď použijete hlavu, srdce ju bude vždy nasledovať.
  • Záloha je normálna vec. Vyžadujte doklad a zápis všetkých znakov šteňaťa, ktoré ste si vybrali, do kúpnej zmluvy.
  • Požiadajte chovateľa o kŕmny a denný režim šteňaťa na papieri.
  • Poďakujte sa chovateľom za ich čas a pomoc a dohodnite si termín odberu šteňaťa.

Výber šteňaťa je voči šteňaťu celoživotný záväzok a zodpovednosť za vlastníctvo psa sa nesmie brať na ľahkú váhu. Pes dáva tak veľa a vyžaduje späť tak málo. Mne psy robia môj dom domovom a obohacujú každý deň láskou a smiechom. Prajem Vám to isté s Vašim psom.

Diskusná téma: Čo si rozmyslieť pred kúpou šťeňaťa?

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Pridať nový príspevok